Τα παιδιά μας συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους!

Στην ζωή ενός δασκάλου φτάνει κάποια στιγμή που βλέπει τον μαθητή του, το παιδί που καθόταν στο θρανίο του, να ανοίγει τα φτερά του και να πραγματοποιεί όλα αυτά που αγαπά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή συγκίνησης και υπερηφάνειας για ένα δάσκαλο και αυτά είναι τα συναισθήματα που βιώνουμε αυτές τις μέρες. Τα παιδιά μας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο Ρωμανός ήταν παιδιά που διέπρεψαν στα χρόνια που ήταν κοντά μας. Αυτή τους η διάκριση στον Διαγωνισμό είναι προϊόν ήθους, όρεξης και αγάπης γι’ αυτό που κάνουν οπότε η επιτυχία τους και στα πανεπιστημιακά αλλά στα επαγγελματικά χρόνια είναι δεδομένη. Γιατί ο μοναδικός τρόπος για να διακριθείς είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και αυτά τα παιδιά αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν.

Με υπερηφάνεια και εκτίμηση

Εκπαίδευση Θεωρητικό

ΕΛΛΑΔΑ 19.04.2018 : 15:16

Σημαντική διάκριση της Νομικής Αθηνών στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Σημαντική διάκριση της Νομικής Αθηνών

Η Νομική Αθηνών νίκησε το Κέμπριτζ στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court) που διεξήχθη στο Eupen του Βελγίου, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων όπως  της Οξφόρδης, Νάπολης, Λιέγης, Tübigen, Trier, Βιέννης και Αθήνας. Η ομάδα της Νομικής πήρε το 3ο ομαδικό βραβείο, επικρατώντας επί του Κέμπριτζ, ενώ η φοιτήτρια Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (Best Oralist Award) μεταξύ των 40 φοιτητών που μετείχαν στο διαγωνισμό.

Στην ομάδα μετείχαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Νίκος Αντωνίου (3ο εξάμηνο), Ρωμανός Οικονομάκος (3ο εξάμηνο), Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου (8ο εξάμηνο), Χρήστος Σπέντζος (3ο εξάμηνο). Την 1η θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε η Οξφόρδη, επικρατώντας επί της Λιέγης στον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, υπό την προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητή κ. Melhior Wathelet.

Οι νέες διακρίσεις της Νομικής, προστιθέμενες σε αυτές των προηγούμενων ετών, κατατάσσουν τη Σχολή στην 1η θέση από πλευράς συνολικού αριθμού διακρίσεων καθ’ όλα τα χρόνια διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, στον οποίο μετέχουν Νομικές Σχολές με μακρά παράδοση στη διδασκαλία του Ρωμαϊκού Δικαίου ως μέρος της κοινής ευρωπαϊκής νομικής παιδείας και ως εισαγωγή στις βάσεις του συγχρόνου αστικού δικαίου, είναι μοναδικός στο είδος του στον κόσμο. Επιτρέπει σε φοιτητές προερχόμενους από διαφορετικά νομικά συστήματα να κατανοήσουν σε βάθος το κοινό νομικό υπόβαθρο του συγχρόνου αστικού δικαίου και, με βάση της πηγές της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης, να αναλύσουν πάντα επίκαιρα νομικά ζητήματα αστικού και δικονομικού δικαίου, τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν τους σύγχρονους νομικούς.

Η υπόθεση του διαγωνισμού αφορούσε δύο διεκδικητικές αγωγές και μία αγωγή αποζημίωσης λόγω αδικοπραξίας. Οι φοιτητές, ως δικηγόροι του ενάγοντος και των εναγομένων, κλήθηκαν να αναλύσουν στις αγορεύσεις τους τις προϋποθέσεις άσκησης των εν λόγω αγωγών, προέβαλλαν ένσταση έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης, υποστήριξαν ή αντέτειναν στη δυνατότητα σώρευσης αγωγών, θεμελίωσαν την παράγωγη, μέσω καρποκτησίας, και την πρωτότυπη, μέσω καταλήψεως αδεσπότου, κτήση κυριότητας επί ζώων, ανέλυσαν το νομικό καθεστώς των τιθασευμένων και των αγρίων ζώων και την «συνήθεια της επιστροφής», στοιχειοθέτησαν ή αντέκρουσαν το δόλο όποιου αποσπά πράγματα υπό συνθήκες διακινδύνευσης, υποστήριξαν το δικαίωμα εύλογης ικανοποίησης διασώστη πραγμάτων από πυρκαγιά.

Η ομάδα των φοιτητών της Νομικής Αθηνών προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με τη συνδρομή της παλαιάς νικήτριας του διαγωνισμού, Δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη, και την επικουρία των προπτυχιακών φοιτητών Απόστολου Λατσώνα, Σπύρου Καλογερόπουλου, Εριέττας Βασιλάκου, Ελένης Αυγέρη, Ερικέττης Τλα Ντα Σίλβα, Μιχάλη Χαϊντούτη, μέλη των ομάδων που είχαν εκπροσωπήσει τη Σχολή μας σε προηγούμενα έτη με εξαιρετική επιτυχία.

Και φέτος, η συμμετοχή της ομάδας της Νομικής Αθηνών στο διεθνή διαγωνισμό κατέστη δυνατή χάρις στις ευγενικές χορηγίες των Δικηγορικών Εταιρειών Ζέπος & Γιαννόπουλος, Καρατζά & Συνεργάτες και Ποταμίτης – Βεκρής, που στηρίζουν έμπρακτα επί σειρά ετών τους φοιτητές της Σχολής μας και την καλλιέργεια νομικών σπουδών υψηλού επιπέδου στη χώρα μας, στήριξη για την οποία τους ευχαριστούμε θερμά.

Πηγές: Καθημερινή, Alpha TV

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Θέλετε να σχολιάσετε;
Περιμένουμε τα σχόλια σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *